Πετρινα σπιτια και επισκευη

  • Κωδικός: Πετρινα σπιτια και επισκευη
  • Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο

 Η πέτρα, ως υλικό είναι γνωστό ότι είναι από τα σκληρότερα υλικά δόμησης, τίποτα όμως σε αυτό τον κόσμο δεν είναι άφθαρτο, τουλάχιστον  εάν δεν συντηρηθεί με σωστό τρόπο.

Ποιός είναι όμως ο κύριος "εχθρός"  των πέτρινων κτιρίων;

Κατά κύριο λόγο είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, ο πάγος π.χ. είναι από τους κύριους εχθρούς, ο καύσωνας και η διαρκή έκθεση στον ήλιο της απροστάτευτης πέτρας είναι σίγουρα επιβαρυντικό στοιχείο φθοράς, ο λόγος π.χ. που βλέπουμε να δημιουργούνται ρωγμές στους αρμούς μιας πέτρινης τοιχοποιίας είναι εξαιτίας της διαστολής και της συστολής που προκαλείται λόγω των καιρικών φαινομένων.  Στις νέες,  δε πέτρινες κατασκευές και όταν δεν έχει γίνει, σωστή, αρχική τοποθέτηση των όγκων της πέτρας, τότε πολύ απλά οι πλάκες αυτές σταδιακά βλέπουμε να αποκολλούνται.

Πότε παρουσιάζονται τα προβλήματα.

Στα παλαιά πέτρινα σπίτια, έχουμε δει να παρουσιάζονται π.χ. διάφορες ρηγματώσεις μετά από αρκετά χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής τους, αναφερόμαστε σε κτίρια τα οποία κατοικούνται και υπάρχει κάποιου είδους τυπική συντήρηση, σε αυτά συνήθως βλέπουμε αρμούς με έντονο το φαινόμενο της φθοράς στους αρμούς. Σαθρά και άλλες φθορές είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος ιδιώτης. Στα νέα κατασκευασμένα πέτρινα κτήρια, τα όποια προβλήματα φαίνονται και γίνονται αναγνωρίσιμα συνήθως μετά τα πρώτα πέντε η δέκα χρόνια.  Είναι προβλήματα που μπορεί π.χ. να προκλήθηκαν από την όχι και τόσο,  επιμελή τοποθέτηση της πέτρας, συνήθεις  αιτίες για τις  ορατές ενδείξεις φθοράς που οφείλονται π. χ. σε ελλιπές στέγνωμα, μη απομάκρυνση των ρύπων κατά την κατασκευή και τέλος στην όποια κακή συντήρηση.
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι , η μη σωστή χρήση των υλικών δόμησης μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζουμε "στρέβλωση πλακών" αυτή προκαλείται  από την υγρασία και συνήθως δημιουργεί «φούσκωμα» με συνέπεια την δυσκολία λειτουργικών στοιχείων όπως είναι ένα παράθυρο η μία πόρτα, είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη που πιθανόν θα έχετε ως ιδιώτες

Πως θα επισκευάσετε ένα πέτρινο σπίτι;

Καταρχήν, εάν πρόκειται για ένα παλαιό πέτρινο σπίτι, που παρουσιάζει πρόβλημα στους αρμούς της πέτρας  τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε νέα αρμολόγηση, εάν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αναγνωριστεί από κάποιον ειδικό τότε αυτή η διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις δύο πλευρές των τοίχων, πάντοτε όμως, μετά από καλό καθαρισμό των αρμών.  Εάν τώρα, πρόκειται για μεγαλύτερη εμφανή φθορά όπως π.χ. είναι μια καθίζηση ενός τοιχίου, η οποιαδήποτε άλλη καλό θα είναι να συμβουλευτείτε άμεσα, ΠΡΟΣΟΧΗ άμεσα κάποιον πολιτικό μηχανικό η έστω κάποιον εργολάβο με αποδεδειγμένη εμπειρία στα πέτρινα.

Στα χρόνια που περάσανε και μετά από τόσες και τόσες επισκευές και μελέτες αναπαλαίωσης,  έχουν δει πολλά τα μάτια μας και δεν ήταν πάντοτε σωστά, προσοχή λοιπόν στις όποιες επιλογές σας σχετικά με τους ανθρώπους που θα εμπιστευτείτε.

Οι φυσικές, όπως και τεχνητές πέτρες που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν όλες εκείνες τις απαιτούμενες ιδιότητες για να χτίσετε ένα γερό πέτρινο σπίτι, χρειάζεται όμως προσοχή στην όλη διαδικασία χτισίματος έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν, όλα εκείνα τα απαραίτητα σύγχρονα υλικά  που θα προσδώσουν την αντοχή της κατασκευής για πολλά χρόνια.

Το άρθρο που αναγνώσατε, είναι αδύνατον να καλύψει το συνολικό εύρος των προβλημάτων δόμησης που ενδεχομένως να παρουσιάσει ένα παλαιό πέτρινο κτίσμα, ως εκ τούτου είναι αδύνατον να αναφέρει λύσεις και συγκεκριμένη αντιμετώπιση δομικών και στατικών θεμάτων.

Για οποιαδήποτε τεχνική πληροφορία, μπορεί να δοθεί από πλευράς μας  επικοινωνήστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ε Δ Ω  αναφέροντας με λεπτομέρειες το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, επίσης καλό θα ήταν τα όποια ερωτήματά σας να συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό.