Στυλ διακοσμησης εσωτερικών χωρων.

Στυλ διακοσμησης εσωτερικών χωρων.
  • Κωδικός:
  • Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο

Ποια είναι τα στυλ διακόσμησης;

Ήρθε η ώρα να ανακαινίσετε ή να διακοσμήσετε το δικό σας χώρο και δεν ξέρετε ποιο στυλ να επιλέξετε ώστε να σάς αντιπροσωπεύει; Δείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

Τα κυριότερα στυλ διακόσμησης εσωτερικών χώρων είναι τα εξής παρακάτω:

Μίνιμαλ στυλ (Minimal style).

Κλασικό στυλ.

Νεοκλασικό στυλ.

Το στυλ Ζεν (Zen style).

Μοντέρνο στυλ (Modern style).

Δυναμικό στυλ (Dynamic décor style).

Λόφτ στυλ (Loft style).

Ρομαντικό στυλ (Romantic style).

Εθνικό στυλ (Ethnic style).

Κιτς στυλ (Kitsch style).

 

Τι αντιπροσωπεύει το κάθε στυλ διακόσμησης όμως;

Θα προσπαθήσω με ευκολονόητο τρόπο, να σάς εξηγήσω επιγραμματικά για όλα αυτά τα οποία ονομάζουμε διακοσμητικό ύφος σπιτιού.

 

Μίνιμαλ: Αν επιλέξετε αυτό το ύφος διακόσμησης τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χαρακτηρίζεται από χώρους πολύ λιτούς ως προς την επίπλωση και τα χρώματα συνολικά. Προτιμήστε αποχρώσεις με απαλά χρώματα και υφές, βασικές γεωμετρικές γραμμές σε έπιπλα και φωτιστικά. Γενικότερα μη φορτώσετε τους χώρους του σπιτιού σας με πολλά έπιπλα.

 

Κλασικό: Αν διαλέξετε αυτό το ύφος διακόσμησης τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό θα χαρακτηρίζεται από χρώματα τα οποία θεωρούνται "βαριά", όπως το βαθύ κόκκινο, πράσινο, καφέ, και με υλικά επένδυσης τής επίπλωσης με εμπριμέ ή ριγέ υφάσματα καθώς και ότι όλο το σκηνικό θα χαρακτηρίζεται από αυτά τα οποία θεωρούνται κλασικά. Η αναφορά στο κλασικό ύφος διακόσμησης σηματοδοτούσε τη συντηρητική αστική τάξης του 18ου  αιώνα.

 

Νεοκλασικό: Αν κάνετε επιλογή αυτήν την τεχνοτροπία τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χώρος αυτός θα χαρακτηρίζεται από τοίχους στους οποίους κυριαρχούν οι τοιχογραφίες και οι ταπετσαρίες, σε κλασικό πάντοτε ύφος .Για να διαμορφώσετε το σπίτι σας σε νεοκλασικό, τότε τα δωμάτια τού σπιτιού σας θα πρέπει να είναι μεγάλα και να δείχνουν επιβλητικά με την ανάλογη διακόσμηση. Επίσης, πρέπει να  δημιουργηθούν ζωγραφισμένες οροφές, πεσσοί και κιονίσκοι, καμπύλα ή τεθλασμένα γείσα, θυρώματα περίτεχνα, και άλλα τα οποία θα φανερώνουν την άνεση και την αρχοντιά την οποία έχουν και τα παλαιά νεοκλασικά κτίρια. Μην ξεχάσετε τα πολυτελή έπιπλα, τα βαριά υφάσματα, τους πολυελαίους, τους καθρέφτες, τους πίνακες ζωγραφικής, τα κρύσταλλα, τις πορσελάνες, και γενικά τα περίτεχνα των κατασκευών και διακοσμητικών υλικών τα οποία θα συμπληρώσουν τη διακόσμηση για να έχετε το νεοκλασικό των ονείρων σας.

 

Μια άλλη τεχνοτροπία διακόσμησης η οποία συγκαταλέγεται στο νεοκλασικό είναι το Χωριάτικο στυλ ή Ρουστίκ (αγγλιστί Rustic), ύφος διακόσμησης το οποίο περιλαμβάνει αρκετή χειροτεχνία και σκληρά υφάσματα με ανοιχτά χρώματα.

Zen style: Αν επιλέξετε αυτό το ύφος διακόσμησης, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό θα είναι κατά κάποιον τρόπο… παραλλαγή του Μίνιμαλ ύφους. Θα χαρακτηρίζεται από χρώματα φωτεινά και θα είναι πλήρως ουδέτερα ενώ και τα έπιπλα θα είναι λίγα και λιτά. Συνήθως επιλέγουμε έπιπλα τα οποία είναι χαμηλά σε ύψος και κατασκευασμένα από υλικό ξύλου, σε αντίθεση βέβαια με την επίπλωση του Μίνιμαλ ύφους.

 

Μοντέρνο στυλ: Αν κάνετε αυτή την επιλογή του τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή θα χαρακτηρίζεται από την άποψη την οποία ακολουθεί το «λιγότερο είναι και το καλύτερο» (αγγλιστί «less is more»). Έτσι κάθε κομμάτι το οποίο θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να θεωρείται όχι μόνο ιδιαίτερο αλλά να έχει και μια μοναδικότητα η οποία θα το χαρακτηρίζει. Οι κύριες υφές διακόσμησης είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν πλήρη απλότητα, να έχουν οπωσδήποτε αυτό το οποίο ονομάζουμε φινέτσα, τα υφάσματα να έχουν καθαρές γραμμές, αλλά το κυριότερο το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι ο ίδιος ο χώρος και τα χρώματα τα οποία θα έχει. Οι ουδέτεροι τόνοι, στην περίπτωση του μοντέρνου στυλ εσωτερικής διακόσμησης έχουν φωτεινά ουδέτερα χρώματα όπως είναι το άσπρο και μαύρο, επιπλέον άλλο στοιχείο είναι η απλότητα του χώρου. 

Άλλες τεχνοτροπίες διακόσμησης οι οποίες συγκαταλέγονται στο μοντέρνο είναι τα εξής:

το χωρικάτικο ( Rustic).

το Σύγχρονο (αγγλιστί Contemporary),

το Γιαπωνέζικο (αγγλιστί Japanese) και

το Παραδοσιακό (αγγλιστί Transitional).

Δυναμικό στυλ (αγγλιστί Pop Art): Αν αποφασίσετε το δυναμικό στυλ διακόσμησης τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η διακόσμηση θα χαρακτηρίζεται από μοναδικά χρώματα τα οποία πρέπει να εντυπωσιάζουν, πολύ μοντέρνα κάποιες φορές φινιρίσματα και άλλα τα οποία θα αναδεικνύουν ιδανικά τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Δεν υπάρχουν ειδικές αναφορές σχετικά με τον παραπάνω όρο. Εκείνο το οποίο έχω να σάς αναφέρω είναι ότι, αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτό το στυλ τότε επιλέξτε έντονα χρώματα και επίπλωση η οποία ακροβατεί μεταξύ του μίνιμαλ και του μοντέρνου.

Βιομηχανικό στυλ (αγγλιστί Loft style): Αν αποφασίσετε αυτό το στυλ

διακόσμησης τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χώρος σας θα είναι ψυχρός,

ουδέτερος, θα αποπνέει ηρεμία, και θα πρέπει να έχει σκληρές επιφάνειες οι οποίες

θα είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως το μέταλλο ή το πλαστικό. Τα χρώματα τα

οποία θα υποστηρίξουν τις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων και των επιφανειών

γενικότερα θα είναι σκληρά και συμπαγή.

Ρομαντικό στυλ: Αν αποφασίσετε αυτό το στυλ διακόσμησης τότε απλά να

θυμάστε ότι θέλετε αυτό το οποίο καθιέρωσαν οι Γάλλοι· έπιπλα τα οποία

χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια και γούστο· υφάσματα τα οποία παντρεύουν το

μοντέρνο με το κλασικό. Αντικείμενα τα οποία εκπέμπουν ρομαντισμό και στυλ, όπως

είναι οι πολυέλαιοι, τα πιάτα με φινετσάτες φάσες, απαραίτητα μία βιντάζ (γαλλιστί

vintage) βιτρίνα και ο χώρος σας θα θυμίζει γαλλικό σαλόνι!

Εθνικό στυλ (αγγλιστί Ethnic style): Όταν ακούτε για το Εθνικό στυλ αυτό

μπορεί να είναι Μαροκινό, Ισπανικό, ή άλλο στυλ διακόσμησης το οποίο

παραπέμπει σε αναφορές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ταυτότητα τής κάθε

χώρας ή απλά με το παραδοσιακό στυλ. Η κουλτούρα και το ύφος της έθνικ

διακόσμησης, έχει πάντοτε στοιχεία από την ίδια τη χώρα και τις παραδόσεις της.

Για το δικό σας χώρο επιλέξτε υλικά και διακοσμητικά αντικείμενα από πολλές

διαφορετικές χώρες ή ακόμα από κάθε γωνία τού πλανήτη· θα σάς δώσουν αυτό το

οποίο ονομάζουμε κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Άλλα στυλ διακόσμησης τα οποία

συγκαταλέγονται στο Εθνικό στυλ είναι η Γαλλική Κάουντρι (αγγλιστί France

country), το Οριεντάλ (αγγλιστί Oriental) κ.α.

 

 

 

Δείτε έργα θεματικής διακόσμησης  Ε Δ Ω !