Διακοσμηση σπιτιου, κανόνες εφαρμογής.

Διακοσμηση σπιτιου, κανόνες εφαρμογής.
  • Κωδικός: Διακοσμηση σπιτιου, κανόνες εφαρμογής.
  • Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο
Η Διακόσμηση εσωτερικών χώρων κατοικίας

 Ο χώρος στον οποίο ζούμε θέλουμε να είναι αρμονικός και διαμορφωμένος, έτσι ώστε να μας βοηθάει να χαλαρώνουμε, και γιατί όχι, να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή μας, το σπίτι μας, το γραφείο μας, το κατάστημά μας.

 Η διακόσμηση εσωτερικών χώρων και τοπίου περιβάλλοντος είναι η δουλειά μου. Μπορεί να αποτελεί σύνθετη μελέτη και κάποιες φορές και σπαζοκεφαλιά αλλά το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους με εμπιστεύονται. Η άποψή μου βασισμένη πάντοτε στη γεωμετρία και τους όγκους σε συνδυασμό με τα χρώματα, με προσανατολισμούς, με φαντασία και γνώση κάθε φορά …και ένα στοίχημα κάθε φορά… να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος ο οποίος θα  αναδεικνύει την προσωπικότητα τού καθένα από όσους με εμπιστεύονται.

 Ο στόχος μου είναι να δομηθεί ο κάθε προσωπικός σας χώρος με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για χαλάρωση, λειτουργικότητα, ποιότητα ζωής, σίγουρα για αρμονική διαβίωση, για πρόοδο και όλα τα παραπάνω για υγιή καθημερινή ευημερία.

 Λένε ότι ο εσωτερικός σχεδιασμός τού σπιτιού απαιτεί τεχνογνωσία και ταλέντο. Θα συμφωνήσω αλλά και θα συμπληρώσω ότι οπωσδήποτε χρειάζεται και η αποτύπωση τής προσωπικότητας τού εκάστοτε ιδιοκτήτη – χρήστη. Τι ωφελεί π. χ. να διακοσμήσουμε κάποια κατοικία και να μην αντιπροσωπεύει η διακόσμηση τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της. Η εργασία τού διακοσμητή ή τής διακοσμήτριας πιστέψτε με είναι δύσκολη. Το δυσκολότερο είναι να καταφέρνω κάθε φορά να μετατρέπω τις σκέψεις τού πελάτη μου σε έργο και το ομορφότερο στη δουλειά μου είναι η στιγμή κατά την οποία το πετυχαίνω.

 Οι αρχιτέκτονες και διακοσμητές, όταν θα εκμεταλλευτούν π. χ. το συνολικό χώρο τού σπιτιού σας, θα μπορέσουν να παρέχουν πρωτότυπες, καλλιτεχνικές και πρακτικές επιλογές διακόσμησης αλλά και επίπλωσης. Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν ένα χώρο λειτουργικό και όμορφο, αυτό που με άλλα λόγια ονομάζουμε ποιότητα ζωής.

 Πάντα μού άρεσε να διακοσμώ, να δημιουργώ χώρους, αλλά πάντοτε μετά από προσεκτική μελέτη. Με αυτό τον τρόπο ήθελα και θέλω να είμαι σε θέση να προτείνω εντυπωσιακές ιδέες διακόσμησης και παράλληλα να είναι και οικονομικές.

Διακόσμηση σπιτιού – Τι πρέπει να θυμάστε

 Η διάθεση μας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον μας και οφείλουμε όλοι μας να το αναγνωρίζουμε. Σκεφτείτε ότι δεν είναι τυχαίο πως πάρα πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να απολαμβάνουν το σπιτικό τους και αυτό απλά επειδή δεν τούς γεμίζει. Να θυμάστε αρχικά και πριν από οποιοδήποτε εγχείρημα ότι η διακόσμηση δεν είναι εμπορικό προϊόν· υπάρχουν στην αγορά πολλά υλικά και εμπορεύματα αλλά δεν είναι από μόνα τους ικανά να διαμορφώσουν το συναίσθημα το οποίο αποπνέει ένας χώρος ο οποίος διακοσμήθηκε από επαγγελματία. Από την άλλη μεριά δε νοείται χώρος να μην προσδίδει ασφάλεια, χαλαρότητα, θετική αύρα και ταυτότητα. Αν προχωρήσετε μόνοι σας σε κάποιου είδους διακόσμηση τότε κάντε το με πρόγραμμα αποφεύγοντας τις ακρότητες. Να θυμάστε ότι κάθε χώρος τού σπιτιού σας είναι μοναδικός και αποφύγετε τους υπερβολικούς συνδυασμούς.

Η σωστή διακόσμηση

 Ουσιαστικά, η σωστή διακόσμηση τού χώρου εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως  η επίπλωση, ο φωτισμός και άλλα πολλά, εάν θέλουμε να έχουμε πλήρη λειτουργικότητα και αισθητική άνεση. Θα ήταν παράλογο π.χ. να τοποθετήσετε έντονα διακοσμητικά στοιχεία σε ένα χώρο περιορισμένων τετραγωνικών μέτρων ή σε κάποιο χώρο ο οποίος διαθέτει ήδη ογκώδη έπιπλα. Το επόμενο βήμα στη διακόσμηση είναι η επιλογή διακοσμητικών αντικειμένων και φυτών.

Εξοπλισμός και επίπλωση

 Στο θέμα του εξοπλισμού σπιτιού και επίπλωσης έχουμε δει πραγματικά πάρα πολλά. Αναφορικά με τα έπιπλα κουζίνας π. χ. θα μπορούσα να γράψω ολόκληρες σελίδες με αυτά τα οποία συνάντησα κατά καιρούς. Η προσοχή των περισσοτέρων δίνεται στα χρώματα και στις υφές και όχι στη λειτουργικότητα και στους μηχανισμούς. Κανένας δε σκέφτεται π. χ. ότι κάποια ντουλάπια ιματισμού ή συρτάρια θα τα χρησιμοποιεί κατά κόρον δέκα φορές την ημέρα, άρα 300 φορές τον μήνα και ούτω κάθε εξής. Αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας ότι όταν θα πρέπει να επιλέξετε επίπλωση, θα πρέπει να απαιτείτε επώνυμους μηχανισμούς και γενικά να δίνετε προσοχή και σε άλλα κύρια στοιχεία ποιότητος. Ένα ακόμα παράδειγμα -θέμα το οποίο συναντάω συχνότερα- είναι τα πλακίδια για το μπάνιο. Κανείς δε ρωτάει γιατί είναι κάποια από αυτά κοκκινόπαστα ή λευκόπαστα, τις ιδιότητές τους και άλλα χρήσιμα ,ώστε να κάνει σωστή ποιοτική επιλογή προϊόντων.

 Κλείνω τη σύντομη αναφορά μου στον εξοπλισμό σπιτιού με τη εξής παρατήρηση: δώστε περισσότερη προσοχή σε κάποιες βασικές ποιοτικώς προδιαγραφές για να μην τα πληρώσετε δύο φορές.

Ας αναλογιστούμε

 Έχετε σκεφτεί γιατί προτιμούμε κάποιους χώρους για την έξοδό μας; Όπως, π. χ. μια καφετέρια ή ένα μπαράκι από ό,τι ένα καφενείο;  Μα πολύ απλά γιατί έχει στυλ, ωραία διακόσμηση, γούστο, επαρκές αρχιτεκτονικό φωτισμό και ωραία μουσική. Μάλιστα όταν μάς εκφράζει αυτός ο χώρος, τότε μάς γεμίζει από αναμνήσεις, εικόνες και πολλές φορές γίνεται αφορμή για διασκέδαση και αγαπημένη συνήθεια. Μεταφράστε τώρα όλα τα παραπάνω σε ένα οικιακό χώρο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η γνώμη μου ως διακοσμήτρια

 Όταν θα θέλετε να διακοσμήσετε σωστά κάποιο χώρο, είτε πρόκειται για κάποιον προσωπικό χώρο, είτε για κάποιον επαγγελματικό, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία, κάποιον διακοσμητή δηλαδή ο οποίος να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά στυλ διακόσμησης αλλά παράλληλα και να είναι γνώστης τής αγοράς. Από εκεί πιστεύω ξεκινά και η σωστή άποψη και το γούστο μας· να υπάρχει άποψη ναι, γνωρίζοντας όμως και λίγο την ιστορία της τέχνης και γνωρίζοντας τις ανάγκες τού ιδιοκτήτη. Όχι ότι είναι πάντα απαραίτητο. Το γούστο ή το έχεις ή δεν το έχεις, λέω στους συνεργάτες, τους πελάτες και τούς προμηθευτές μου. Απλά, βοηθά σε κάθε περίπτωση η γνώση στο να αποδώσει κάποιος επαγγελματίας, αυτό που λέμε καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Να θυμάστε ότι η αξία της διακόσμησης φαίνεται στο χρόνο……και τη ζούμε καθημερινά.

Δείτε βίντεο με προτάσεις διακόσμησης Ε Δ Ω.