Η ψυχολογια των χρωματων

  1. Αρχική
  2. Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων
  3. Η ψυχολογια των χρωματων
Η ψυχολογια των χρωματων Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων
  • Κωδικός:
  • Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο

Τα χρώματα και η ψυχολογία τους.

Γενικά τα χρώματα.

 

Αποτέλεσαν έρευνα πολλών επιστημονικών πεδίων, τα αποτελέσματα πολλά και σε κάποιες των περιπτώσεων διφορούμενα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα χρώματα έχουν τη δύναμη όχι μόνο να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις αλλά επιπλέον, να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και την ευεξία μας, αποτέλεσμα που είδαμε να συμβαίνει στην πράξη μετά από τόσες εφαρμογές στους χώρους που ανακαινίσαμε.

Λέγεται ότι μπορούμε να αντιληφθούμε τα χρώματα, ακόμα κι όταν τα μάτια μας είναι κλειστά, οπότε η επιλογή των χρωμάτων π.χ. της κρεβατοκάμαρας θεωρείται μια από τις βασικότερες διακοσμητικές επιλογές στο σπίτι μας. Οι απαλές  αποχρώσεις, κατά κοινή ομολογία, είναι οι πλέον κατάλληλες για να ξεκουράσουμε και να χαλαρώσουμε, άλλωστε ο επικρατέστερος στόχος μιας διακοσμητικής άποψης στους χώρους χαλάρωσης είναι για τους περισσότερους συνειδητή επιλογή.

Η επιλογή των χρωμάτων λοιπόν στη διακόσμηση του σπιτιού μας, είναι πολύ πιο σημαντική από την επιφανειακή αισθητική που όλοι γενικά η αόριστα υπολογίζουμε. Να είστε βέβαιοι ότι το κάθε χρώμα, παίζει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην ψυχολογία όσων ζουν και κινούνται στον εκάστοτε χώρο.

Ειδικότερα τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να μας εμπνέουν, να μας ηρεμούν, να μας τονώνουν, να μας βοηθούν ακόμη και να αδυνατίσουμε. Αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά στο χώρο μας.

 

Κόκκινο χρώμα, το ισχυρό. Το κόκκινο δημιουργεί εγρήγορση στους παλμούς της καρδιάς και ανεβάζει την πίεση. Γι' αυτό το λόγο θεωρείται από τα πιο κουραστικά χρώματα όταν το συναντάμε σε μεγάλες δόσεις σε ένα χώρο. Πρόκειται για ένα χρώμα που, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, είναι απολύτως απαγορευτικό για υπνοδωμάτια και χώρους μελέτης. Εάν είναι το αγαπημένο σας χρώμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σημεία που δεν το κοιτάζετε συνεχώς (π.χ. πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού). Είναι ιδανικό για χώρους που χρειάζονται ενέργεια, όπως π. χ. τα playrooms, τα χωλ, οι σκάλες και οι κουζίνες. Πρέπει να το αποφεύγουμε φυσικά σε σπίτια που βρίσκονται υπερενεργητικά παιδιά και νευρικά άτομα.

 

Ροζ χρώμα, η απόχρωση των συναισθημάτων. Στους τόνους του κόκκινου συγκαταλέγεται και το ροζ. Καθαρά θηλυκό χρώμα, ιδανικό για παιδικό υπνοδωμάτιο κοριτσιού, είναι ίσως το χρώμα στο οποίο αντιδρούν περισσότερο αρνητικά οι περισσότεροι άντρες. Προσδίδει υγιεινή και καθαριότητα και παλαιότερα ήταν το κατάλληλο χρώμα για το μπάνιο. Εύκολα μπορεί και συνδυάζεται με το μωβ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ενηλίκων, χωρίς να θυμίζει δωμάτιο μωρού. Το ροζ, εκτός από το ότι δείχνει άτομα με ευαισθησίες, ενισχύει τις ευαισθησίες αυτές όταν συναντάται σε μεγάλες Ακατάλληλο για να το χρησιμοποιήσετε σε χώρους εστίασης η ξενοδοχειακού καθιστικού (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις). Αν το χρησιμοποιήσετε τώρα στο καθιστικό του σπιτιού σας, οι καλεσμένοι σας θα είναι σίγουροι ότι χαίρεστε την παρέα τους, αφού έχει την ιδιότητα ως απόχρωση να εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας και εμπιστοσύνης.

Για τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα βοηθούν ιδιαίτερα συνδυασμοί με αποχρώσεις του μπλε με πράσινο.

Πορτοκαλί χρώμα, δυνατός συνδυασμός. Το πορτοκαλί είναι εκείνο το χρώμα που δημιουργείται από το συνδυασμό των δύο πιο δυνατών χρωμάτων, του κόκκινου δηλαδή και του κίτρινου, κρατάει την ενεργητικότητά τους μέσα από το τελικό ζεστό αποτέλεσμα που προσδίδει. Θεωρείται από πολλούς ότι είναι ίσως από τα πιο "αστεία" χρώματα και δύσκολα το συναντούμε σε κύριους χώρους κατοικιών. Είναι όμως, ίσως το ιδανικότερο χρώμα για τραπεζαρίες, αφού λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη. Αν το χρησιμοποιήσετε στο καθιστικό σας, οι καλεσμένοι σας θα είναι σίγουροι ότι χαίρεστε την παρέα τους, αφού έχει την ιδιότητα να εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας αλλά και εμπιστοσύνης. Ένας πολύ δυνατός και παράλληλα θυληκός συνδυασμός είναι το πορτοκαλί με το φούξια και λίγες δόσεις κόκκινου. Δίνει έναν ανατολίτικο αέρα στο χώρο, και δείχνει άτομα που δεν φοβούνται να ρισκάρουν. Τέλος χαρακτηρίζεται ως το πλέον «ενεργητικό» χρώμα.

Το πορτοκαλί κατά την γνώμη μας θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και παιδικά ή εφηβικά δωμάτια, γιατί με την δυναμικότητα που διατηρεί μπορεί και ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα.

 

Κίτρινο χρώμα, το διεγερτικό. Το κίτρινο χρώμα, ενεργεί όπως το κόκκινο στο θέμα της τόνωσης και της διέγερσης. Ανεβάζει την κινητικότητα και ενεργοποιεί τους μύες, για λιγότερη διάρκεια όμως από ότι το κόκκινο. Έχει παρατηρηθεί και είναι καταγεγραμμένο σε κάποια βιβλία ψυχολογίας μάλιστα, ότι εάν χρωματίσουμε ένα δωμάτιο με έντονο κίτρινο χρώμα, τότε π.χ. ένα μωρό θα κλαίει περισσότερο, η ότι τα ζευγάρια θα μαλώνουν ευκολότερα.

Χρησιμοποιήστε το για να ζωντανέψετε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή για να ενισχύσετε την ενέργεια όπου αυτή θα είναι απαραίτητη, όπως π.χ. σε ένα προσωπικό η επαγγελματικό γυμναστήριο, σε μία κουζίνα ή σε συνδυασμό με κάποιο άλλο χρώμα στο καθιστικό σας.

Πράσινο χρώμα, το χαλαρωτικό. Είναι το χρώμα της φύσης και συμβολίζει την καλοτυχία, την υγεία, την ηρεμία και τη ζήλια. Το πράσινο χρώμα σε αντίθεση με τα δυνατά χρώματα, κόκκινο και κίτρινο, ρίχνει γενικά τους τόνους, καλμάρει την όποια νευρικότητα και μας χαλαρώνει, αφού πρόκειται ίσως για το πιο ήπιο χρώμα. Για αυτό τον λόγο και χρησιμοποιείται στους σχολικούς πίνακες, επίσης θα το συναντήσετε σε πολλά καμαρίνια μεγάλων θεάτρων, εκεί υπάρχει το λεγόμενο "πράσινο δωμάτιο", ο χώρος όπου αναπαύονται οι ηθοποιοί πριν ανέβουν στη σκηνή. Το πράσινο θεωρείται το χρώμα της νεότητας, συνεπώς είναι ιδανικό για χώρους όπου βρίσκονται ηλικιωμένα άτομα, διότι τα ανεβάζει ψυχολογικά. Σε υπνοδωμάτια, σε βιβλιοθήκες, σε χώρους μελέτης και για τα παιδικά δωμάτια είναι ότι το καλύτερο ως επιλογή, έστω και εάν το εφαρμόσουμε σε ένα τοίχο. Αντίθετα σε χώρους όπου η ενέργεια είναι απαραίτητη σε μεγαλύτερο βαθμό, π. χ. σε τραπεζαρίες, σαλόνια και κουζίνες, καλύτερα να αποφεύγεται. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, ενδείκνυται όταν βρίσκεται σε συνδυασμό με ένα έντονο χρώμα, όπως π.χ. το μπορντό. Ο συνδυασμός κυπαρισσί με ρουμπινί, αποδίδει ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα, που αρμόζει συνήθως σε κλασσικά η νεοκλασικά σπίτια.

Τώρα, εάν μαζί με το πράσινο χρησιμοποιήσουμε ένα ζωντανό έντονο κίτρινο lime, το αποτέλεσμα γίνεται ιδιαίτερα φρέσκο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην κουζίνα

 

Μπλε χρώμα, το πλέον Ελληνικό. Το μπλε θεωρείται ότι είναι το χρώμα, που συντελεί περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο χρώμα σε ένα καλό ύπνο, δεδομένου ότι δημιουργεί την αίσθηση του διαστήματος και της επιβράδυνσης των κινήσεων, και λόγω αυτών των χαρακτηριστικών θεωρείται ότι είναι ένα ψυχρό χρώμα. Το μπλε όμως, όπως και το πράσινο, έχει την ιδιότητα της καταπραϋντικής λειτουργίας στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα όταν το κοιτάζουμε. Επίσης, ανάλογα με την όποια απόχρωση χρησιμοποιήσουμε θα βιώσουμε πολλές διαφορές, π. χ. ο χρόνος μέσα σε ένα μπλε δωμάτιο κυλάει γρηγορότερα, αποβάλλοντας το αίσθημα της ανίας. Πρόκειται για το καταλληλότερο χρώμα για υπνοδωμάτια, ενώ δεν συνιστάται για το καθιστικό. Οι πιο απαγορευτικοί χώροι για το μπλε είναι η τραπεζαρία και η κουζίνα, όπως επίσης και οι χώροι μαζικής εστίασης (π.χ. εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κ.λ.π.). Έχει αποδειχθεί ότι το μπλε ως χρώμα μπορεί να μας χαλάσει την όρεξη, κι αυτό γιατί υποσυνείδητα παραπέμπει σε χαλασμένες τροφές.
Οι απαλοί τόνοι του μπλε όμως, έχουν συνδυαστεί με την καθαριότητα, τη φρεσκάδα και την υγεία, ενώ τα σκούρα μπλε συμβολίζουν τη δύναμη, τη γνώση και τη σοβαρότητα, καθιστώντας τα έτσι ιδανικά για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία. Είναι δε η κύρια προτίμηση των αντρών, γι' αυτό και το συναντάμε πολλές φορές σε εργένικα σπίτια.

Οι καλύτερες λοιπόν επιλογές για μια κρεβατοκάμαρα ενηλίκων, είναι οι αποχρώσεις του μπλε (που εξαφανίζουν την αϋπνία) σε συνδυασμό με το κόκκινο (που αποπνέει πάθος και ρομαντισμό). Επιπλέον το μπλε συμβολίζει επίσης την έμπνευση, την αφοσίωση, την ειρήνη και την ηρεμία κι επομένως είναι το άριστο χρώμα που διευκολύνει την χαλάρωση και τον ύπνο.

Μωβ χρώμα, το παρεξηγημένο. Το μωβ, είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο χρώμα, άλλωστε δεν συνηθίζεται να το βλέπουμε σε κατοικίες, ενώ όταν το ρισκάρουμε, το αποτέλεσμα είναι μαγνητικό, καθόλου τυχαίο πως όταν το επιλέξουμε σε σκούρους τόνους τότε μας προσδίδει μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια. Δεν ήταν τυχαίο ότι που αποτελούσε το αγαπημένο χρώμα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Γενικότερα, δημιουργεί ένα πολύ ωραίο φόντο για ένα μαύρο ή έναν λευκό καναπέ, ενώ συνδυαζόμενο με υλικά όπως βελούδο, κρύσταλλα swarovski και ταφτάδες, αναδεικνύει όλο του το μεγαλείο. Το χρυσό είναι το απόλυτο συμπλήρωμά του, δημιουργώντας μαζί του την ιδανικότερη αντίθεση. Είναι το χρώμα που αναπτύσσει την έμπνευση, άρα μην παραλείψετε να το χρησιμοποιήσετε στο στούντιο ζωγραφικής, στο γραφείο, ακόμη και... στο υπνοδωμάτιό σας.

Μην τολμήσετε όμως να το εντάξετε σε σκοτεινούς χώρους, το μωβ είναι το χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να προσελκύσετε κάποιο άλλο άτομο, δημιουργώντας -προπάντων- μυστήριο!

Καφέ χρώμα, το κλασικό αγαπημένο. Το καφέ συγκαταλέγεται στα αγαπημένα χρώματα των αντρών, αρκετά στιβαρό και σοβαρό, είναι ιδανικό για χώρους υποδοχής, ενώ δεν παρουσιάζεται πρόβλημα εάν χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας, μαζί με άλλες αποχρώσεις του προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, ενώ τονώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης και της οικογενειακής θαλπωρής. Μη φοβηθείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σκούρους τόνους σε κάποιον τοίχο του σπιτιού σας.

Αρκετά πρωτότυποι συνδυασμοί μπορούν να δημιουργηθούν όπως π.χ. με το τυρκουάζ ή το πράσινο lime, θα δημιουργήσουν μια εκσυγχρονισμένη classy αίσθηση στο χώρο σας, που θα σας χαρακτηρίζει για την εμπνευσμένη δημιουργικότητά σας.

Λευκό χρώμα, ο καμβάς. Το λευκό είναι το συνηθέστερο χρώμα που συναντάμε στα σπίτια, θεωρείται ως η πιο ασφαλή επιλογή η αν θέλετε η εύκολη λύση, από πολλούς θεωρείται το ιδανικότερο χρώμα για να ξεμπερδεύουν από το μπελά και της επιλογής και των συνδυασμών. Λόγω της ουδετερότητάς του, δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα για που είναι ιδανικό και που όχι. Σίγουρα χαρακτηρίζει την καθαριότητα, άρα συνειδητά είναι ιδανικό για το λουτρό και την κουζίνα. Πέρα από αυτά όμως, όταν συνδυαστεί με δυνατά χρώματα όπως το κόκκινο, το μωβ, ή το πορτοκαλί, βγάζει όλη τη θετική του ενέργεια, εξισορροπώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων που συνοδεύει.

Προτιμήστε το λοιπόν και εκμεταλλευτείτε τον όποιο συνδυασμό με άλλα χρώματα.

Μαύρο χρώμα, η επιβολή των αισθήσεων.  Το μαύρο δεν είναι χρώμα, αλλά απουσία φωτός, όταν λοιπόν χρησιμοποιηθεί στο σπίτι παράλληλα όμως με δυνατά ή απαλά χρώματα, καταφέρνει να "βγάλει" από μέσα τους όλη τη δυναμική που κρύβουν σε υπέρμετρες δόσεις. Το μαύρο θεωρείται από πολλούς χρώμα μυστηρίου, δύναμης αλλά και εκλεκτικισμού. Επιβάλλεται στο χώρο, γι' αυτό εάν το επιλέξετε προτιμήστε το σε ένα τοίχο ή σε ένα έπιπλο στο σαλόνι ή στο γραφείο σας, εάν σκοπός σας είναι η βαρύτητα του χώρου. Συνδυάζεται εύκολα σε μοντέρνα αλλά και σε κλασσικά στυλ. Με το λευκό παρουσιάζει μία απόλυτη  ισορροπία, που εύκολα όμως γίνεται βαρετή. Αυτό διορθώνεται εάν προσθέσουμε ένα τρίτο χρώμα, όπως π.χ. ένα κόκκινο ή ένα πράσινο κ. α.


Γκρι χρώμα, το ουδέτερο. Το γκρι είναι το χρώμα της ουδετερότητας, αφού δημιουργείται από την ανάμειξη του λευκού με το μαύρο. Γενικότερα για το γκρι ισχύουν οι ίδιες θεωρίες με το λευκό για τους ανοιχτούς τόνους του γκρίζου, και οι αντίστοιχες του μαύρου για τους σκούρους τόνους του.

Δείτε ακόμη, ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΤΥΛ.

Ετικέτες: ψυχολογια, των, χρωματων, Διακόσμηση, Εσωτερικών, Χώρων