Αναπαλαίωση σε πέτρινο σπιτι. Αρκαδία 1

  1. Αρχική
  2. Αναπαλαιώσεις Πέτρινων Κτιρίων
  3. Αναπαλαίωση σε πέτρινο σπιτι. Αρκαδία 1
Αναπαλαίωση σε πέτρινο σπιτι. Αρκαδία 1 Αναπαλαιώσεις Πέτρινων Κτιρίων
  • Κωδικός:
  • Διαθεσιμότητα: Μη Διαθέσιμο

Ανακατασκευή σε πέτρινο σπίτι.

Στην ανά κατασκευή που βλέπετε, η πέτρα αποτελεί πλήρη φέροντα οργανισμό, αυτό σημαίνει ότι τα φορτία της κατασκευής μας στηρίζονται στους τοίχους από πέτρα. Οι τοίχοι εσωτερικά της οικίας δεν αποτελούν φέροντα οργανισμό, δηλαδή δεν  σηκώνουν το βάρος της κατασκευής.

Η πέτρα της τοιχοποιίας είναι ακατέργαστη, αναφορικά με τα ανοίγματα ή πέτρα που τοποθετήθηκε στα παράθυρα και τις πόρτες είναι κομμένη και κατεργασμένη για την τελική εικόνα του κτηρίου.

Σε όλη την κατασκευή του πετρόκτιστου η τοιχοποιία αποτελείται από το δυνατόν μεγάλους ογκόλιθους με διαφορετικό βαθμό κατεργασίας σε “πλέξιμο και σε  δέσιμο” με μικρότερους άλλους λίθους αλλά και με διαφορετικά άλλα συναφή υλικά δόμησης (οπλισμένο μπετό) για την πλήρη σταθερότητα, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και αλλά διαφορετικά υλικά όπως είναι το ξύλο στα πλαίσια των ανοιγμάτων για την σχετική ελαστικότητα της όλης κατασκευής. 

Η κατασκευή και ο σκελετός του πέτρινου κτηρίου.

 

Η θεμελίωση της οικίας υποστηρίχθηκε με πεδιλοδοκούς οι οποίοι και  διατρέχουν όλο το μήκος της κύριας συνδετήριας κολώνας των δύο επιπέδων. Με αυτό τον τρόπο τα φορτία της οικοδομής τα μοιράσαμε σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εδάφους. Έτσι και η πίεση που ασκείται στο έδαφος είναι πολύ μικρότερη.


Η γενική κατάστρωση έγινε από πλάκα 0.30 από μπετόν αρμέ.

Με αυτό τον τρόπο η επιφάνεια της γης πάνω στην οποία μοιράζονται τα φορτία της δικής μας κατασκευής είναι η μέγιστη δυνατή. Και βέβαια πετύχαμε η πίεση που ασκεί η ίδια η οικοδομή στη γη είναι η ελάχιστη δυνατή.

 

Η μία και μοναδική κεντρική κολώνα είναι πάχους 1.20 χ 0.50 c. m.  υποστηρίζεται από μανδύες – τσέρκια , και βέβαια δεν θα  επιτρέψουν στην κολώνα ν’ ανοίξει στην περίπτωση σεισμού, και είχαν τις απολήξεις τους διπλωμένες στις 45 μοίρες. Οι αναμονές της  κολώνας μας ήταν πάνω από το άνω επίπεδο της πλάκας έτσι ώστε να επαρκούν για την σύνδεση με τις ζώνες στήριξης του άνω επιπέδου.

 

Οι μανδύες της οικοδομής μας αποτελούνται από μπετόβεργες STAHL Φ 12 και Φ 16 τοποθετημένες παράλληλα και συνδεδεμένες σ’ αυτή τη διάταξη με εγκάρσια σίδερα μικρού πάχους 4 χιλιοστών.

 

Το 30 % του συνολικού βάρους του οπλισμού της κατασκευής μας αποτελείται από μανδύες.

 

Τα δομικά πλέγματα ήταν διατομής 4 χιλιοστών, ηλεκτροκολλημένων μεταξύ τους σε ορθογώνια διάταξη (καρέ).

 

Τα ορθογώνια που σχηματίστηκαν είναι διαστάσεων από 10 έως και 25 εκ.

και χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση πλάκας που ακουμπάει στο έδαφος.

 

Οι πλάκα του άνω επιπέδου κατασκευάστηκε με πυκνότερη διάταξη καθώς και με ειδικές ζώνες στήριξης.

 Λαϊκή Αρκαδική Αρχιτεκτονική

Το πέτρινο σπίτι στην Αρκαδία.

O κυρίαρχος τύπος κατασκευής του σπιτιού στην Αρκαδία.

Αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής των πέτρινων σπιτιών στην Αρκαδία, οι κατοικίες που κατασκευαζόντουσαν είχαν γνόμωνα το ανάγλυφο της περιοχής και γενικά ακουλουθείτε η λογική του παραδοσιακού οικισμού, δηλαδή το ανωγοκάτωγο (ο όρος κατά βυζαντινή παράδοση), μακρόστενο ορθογώνιο (τείνοντας προς την αναλογία 1:2), πέτρινο, κεραμοσκέπαστο με τρίρριχτη «σκεπή», ονομάζεται δε μακρινάρι (κι αυτός βυζαντινός όρος) όταν κτίζεται με τον κατά μήκος άξονα του κάθετα στις ισοϋψείς καμπύλες του γερτού εδάφους, με είσοδο πάντοτε στη μακριά πλευρά, κατά κανόνα προσανατολισμένη ανατολικά. αν το πλατυμέτωπο αυτό σπίτι είναι τοποθετημένο παράλληλα στις ισοϋψείς, χαρακτηρίζεται (επιρρηματικά) «δίπλα». Τα σπίτια αυτά είναι τετράχωρα στο ανώι (δηλαδή στον όροφο), ενώ το κατώι (ισόγειο / ημιυπόγειο) για τα μεγάλα ζώα και για αποθήκη.

 Παρόλο που η θέση της οικίας βρίσκεται γεωγραφικά στο Νομό Αχαΐας ακολουθήθηκε η Λαϊκή Αρκαδική Αρχιτεκτονική, λόγω ομοιογένειας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Δείτε βίντεο απο αναπαλαίωση σε πέτρινα σπίτια Ε Δ Ω.

 

 

Ετικέτες: Αναπαλαίωση, πέτρινο, σπιτι., Αρκαδία, Αναπαλαιώσεις, Πέτρινων, Κτιρίων