Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα

Διακοσμηση εσωτερικών χώρων » Χρώμα και ξύλο, βάψτε σωστά.

Περιγραφή

Χρώμα και ξύλο, βάψτε σωστά.
Χρώμα και ξύλο, βάψτε σωστά.

 Χρώματα σε ξύλινες επιφάνειες, πως ;

Λένε κάποιοι, ότι δεν χρειάζεται ως ιδιώτες, να έχετε κάποιο ταλέντο ως μάστορες για να βάψετε το σπίτι σας , η κάποια άλλη επιφάνεια μόνοι σας. Το καλό αποτέλεσμα όμως, προϋποθέτει κάποιες χρήσιμες βασικές γνώσεις, π.χ. για την προετοιμασία των επιφανειών που θα βάψετε, επιπλέον να διαθέτετε μια σχετική ικανότητα έτσι ώστε να κάνετε την σωστή επιλογή του κατάλληλου χρώματος. Σαφώς και σε ένα οργανωμένο κατάστημα, θα βρείτε την βοήθεια που χρειάζεστε, καλό όμως είναι, να γνωρίζετε κάποια από αυτά που θα σας απασχολήσουν ως ερωτηματικά.

Ας ξεκινήσουμε την πληροφόρηση σας, με αυτό που ονομάζουμε ως το κατάλληλη διαδικασία και κατάλληλο χρώμα, για την αντίστοιχη επιφάνεια που θα χρειαστεί να βάψουμε.

Καταρχήν, τα είδη των χρωμάτων, υπάγονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Α) Στα ακρυλικά χρώματα, θεωρούνται και είναι συνήθως φιλικά προς το περιβάλλον και βέβαια τελείως αβλαβή για τον άνθρωπο, κρίνονται ως τα καταλληλότερα για τον ελαιοχρωματισμό σε παιδικά δωμάτια. Επίσης, στεγνώνουν πολύ γρήγορα αν και θα σας δυσκολέψουν λίγο ως προς την ευκολία εφαρμογής τους, έχουν σίγουρα καλή καλυπτικότητα, όταν στεγνώσουν μεγάλη σκληρότητα και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε περισσότερα από δύο περάσματα (χέρια).Β ) Τα χρώματα των συνθετικών ρητινών, είναι η δεύτερη κατηγορία χρωμάτων και ουσιαστικά έχουν το πλεονέκτημα του παρουσιάζουν καλύτερη ροή η αν θέλετε πιο απλά στρώνουν πολύ καλύτερα. Προσοχή στους διαλύτες, εκλύουν τις δυσάρεστες αναθυμιάσεις για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τον χρωματισμό τους. Στην αγορά πλέον θα βρείτε και χρώματα συνθετικών ρητινών τα οποία πλέον είναι σχεδόν άοσμα και βέβαια ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Στο σημερινό μου άρθρο θα διαβάσετε για τον χρωματισμό ξύλινων επιφανειών και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε την σημασία που έχει ένα καλό και σωστό υπόστρωμα, να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα εργαστείτε και θα εφαρμόσετε τα χρώματα της επιλογής σας αποτελεί τον πρώτο παράγοντα, επιτυχημένου αποτελέσματος. Εάν δείξετε την ανάλογη επιμέλεια προετοιμασίας θα έχετε την εγγύηση του αποτελέσματος και μόνο τότε. Ξεκινήστε με τον καθαρισμό των επιφανειών που θα βάψετε σε όλα τα φθαρμένα σημεία που θα βρείτε π. χ. σε ένα ξύλινο τραπεζάκι η ένα παλιό ξύλινο παράθυρο, στοκάρετε ρωγμές και τυχόν βαθουλώματα, λειάνετε με γυαλόχαρτο ξανά και ξανά εάν χρειαστεί, προσοχή στην διαβάθμιση των γυαλόχαρτων που θα χρησιμοποιήσετε, ρωτήστε στο κατάστημα χρωμάτων τι θα χρειαστείτε ως νούμερα, επίσης προσέξτε ότι κατά την διαδικασία προετοιμασίας που θα προχωρήσετε να είναι σύμφωνα με το είδος του διαλυτικού μέσου του χρώματος που θα ακολουθήσει την όλη εργασία, π. χ. ο ακρυλικός στόκος για τα χρώματα υδατικής βάσης, ο στόκος λαδιού για χρώματα συνθετικών ρητινών. Ένα έξυπνο τρυκ που χρησιμοποιώ για καλύτερο αποτέλεσμα είναι ο τρόπος για το ενδιάμεσο πέρασμα του χρώματος που βάφω, δηλαδή, αφότου έχω κάνει το πρώτο στοκάρισμα, τρίψιμο και αστάρωμα περνάω ένα χέρι αραιωμένο χρώμα λίγο αστάρι και πάλι, ουσιαστικά πετυχαίνω πολύ καλύτερη πρόσφυση για τα τελικά χέρια.

Στην περίπτωση τώρα που πρόκειται να βάψετε πολύ παλιά αντικείμενα, παλιά παράθυρα η πόρτες και αντιμετωπίζετε επιφάνειες με πολλές στρώσεις, παλαιών χρωμάτων τα οποία είναι αυτό που λέμε παλιοκαιρισμένα, τότε θα ήταν προτιμότερο να καταφύγετε στη χρήση των ειδικών χημικών διαβρωτικών που υπάρχουν στο εμπόριο, για να απαλλαγείτε πιο εύκολα από κακής ποιότητας επιφάνειες, πάντα, μα πάντοτε με μεγάλη προσοχή και σε κάθε περίπτωση διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας του διαβρωτικού, ένα καλό ζευγάρι γάντια, θα σας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και χρήσιμο.

Στο επάγγελμα μου, την ενασχόληση μου δηλαδή με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων έχω βοηθήσει σε αρκετές αναπαλαιώσεις και ανακαινίσεις νεοκλασικών κτιρίων, έμαθα και εγώ η ίδια στην πράξη κάποια μικρά η μεγάλα μυστικά, σας μεταφέρω ουσιαστικά την εμπειρία που αποκόμισα από την ίδια την δουλειά μου. Στην περίπτωση λοιπόν που έχουμε π. χ. να αναπαλαιώσουμε, κάποια παλαιά, βαριά πόρτα, δηλαδή συμπαγή όγκο από μασίφ ξύλο, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να την ξεκρεμάσετε και να την στηρίζετε οριζόντια επάνω σε δύο στρίποδα για να μην έχετε τα ανεπιθύμητα σταξίματα χρώματος. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει και για την κάσα, οπότε θα φροντίσετε να στρώνετε ομοιόμορφα το χρώμα με διασταυρούμενες πινελιές, αποτρέποντας τον σχηματισμό παχύτερης στρώσης σε κάποια σημεία, που θα μπορούσε να προκαλέσει π. χ. τρεξίματα. Τώρα, ως μυστικό ακόμη καλύτερης προετοιμασίας θα είναι καλύτερα να υγράνετε λίγο τις επιφάνειες του ξύλου, μετά από τις πρώτες επιτόπιες επισκευές σε όλες τις επιφάνειες που χρήζουν αποκατάσταση τοπική η και γενική και αφότου έχετε στοκάρει – τρίψει – στοκάρει περάστε με ένα βρεγμένο πανί όλες τις επιφάνειες ξύλου, πάντα πριν από το τελικό χέρι - τρίψιμο των επιφανειών. Ουσιαστικά θα δείτε ότι οι ίνες του ξύλου, θα φουσκώσουν και θα ανορθωθούν, με την διαδικασία του βρέχω λοιπόν σαν αποτέλεσμα θα δείτε ότι, όταν οι ίνες του ξύλου όταν θα στεγνώσουν το τελικό ρετουσάρισμα με το ψιλό γυαλόχαρτο (τελικό γυαλόχαρτο που θα χρησιμοποιήσετε πριν το αστάρωμα) θα σας δώσει τέλεια -  προς βάψιμο επιφάνεια. Προσοχή στα σόκορα, αυτά θέλουν σίγουρα ιδιαίτερη και προσεκτική επεξεργασία. Το υλικό είναι τραχύ και σίγουρα πολύ πιο απορροφητικό στα σημεία αυτά και, αν δεν πάρετε προληπτικά μέτρα, θα έχετε μεγάλες χρωματικές διαφορές, τι πρέπει να κάνετε; Να κάνετε συμπληρωματικό αστάρωμα για να σφραγίσετε τους πόρους του ξύλου με διπλό πέρασμα ασταριού που θα περιέχει και χρώμα, πριν από το τελικό βάψιμο.

Σε κάθε περίπτωση προσέξτε την σημασία που έχει η επιλογή του ασταριού που θα χρησιμοποιήστε, επίσης τα χρώματα που θα προμηθευτείτε να έχουν προδιαγραφές και εγγυήσεις, όταν μάλιστα πρόκειται για ξύλινες επιφάνειες μην ρισκάρετε υλικά που δεν είναι αναγνωρισμένα.

Έχω πληροφορηθεί, από τους επαγγελματίες του χώρου ότι τα περισσότερα χρώματα ξύλου, περιέχουν ως χημικό πρόσθετο την γλυκεροφθαλική ρητίνη. Ρωτήστε στο κατάστημα που θα προμηθευτείτε τα χρώματα, εάν τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε "κάνουν" για τις τις επιφάνειες που θα βάψετε

Όπως ήδη θα έχετε αντιληφθεί, ασχολήθηκα περισσότερο στο άρθρο μου με την προετοιμασία για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα, προφανώς αυτό μπορεί να προκύψει μόνο πάνω σε καλά προετοιμασία και απόλυτα λεία επιφάνεια. Το βάψιμο των ξύλινων επιφανειών μπορεί απλά να γίνει εφαρμόζοντας την ίδια διαδικασία όπως αυτή των ελαιοχρωματισμών για τοίχους κ.α. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά ρολά που θα σας προτείνουν τα καταστήματα, μην διστάζετε να ρωτήσετε λεπτομέρειες, θα σας βοηθήσουν αρκετά. Για να έχετε τώρα το ανώτερο οπτικό αποτέλεσμα τότε η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε πιστόλι βαφής με αέρα, αυτή όμως μάλλον είναι διαδικασία των επαγγελματιών του χώρου.

Σας εύχομαι καλή δύναμη….. σε κάθε προσπάθεια… για κάθε αποτέλεσμα.

Μελίνα Ξένου.

 

Σύγκριση
 
<< Προηγούμενο  |   Επόμενο >>