Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα αυτόνομο Φωτοβολταϊκό σύστημα.
Το σύστημα.
Με τον όρο Φωτοβολταϊκά συστήματα, εννοούμε τις βιομηχανικές διατάξεις οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Για την ακρίβεια, πρόκειται για γεννήτριες ρεύματος που αποτελούνται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα συστήματα στήριξης, τους συσσωρευτές, τους αντιστροφής τάσης, τους μετρητές ενέργειας και τους ρυθμιστές φόρτισης.
Ουσιαστικά όταν αναφερόμαστε για αυτόνομα συστήματα αυτοπαραγωγής, αναφερόμαστε σε συστήματα που μας δίνουν την δυνατότητα της ενεργειακής αυτονόμησης και σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε εφαρμογή. Τα συστήματα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με δύο λόγια εκμεταλλευόμαστε την ενέργεια του ήλιου ώστε να μπορούμε να έχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για οικιακή χρήση, δηλαδή φορτία μικρής ισχύος, έως 10Kwp (οικίες, βίλλες, επαύλεις κ.α.) καθ όλη την ημέρα (η ακόμη και την νύχτα εάν χρησιμοποιήσουμε συσσωρευτές – μπαταρίες), επιπλέον, ανάλογα και με το σύστημα που θα εγκαταστήσουμε όλα τα παραπάνω μπορούν να υποστηρίξουν και ακόμη μεγαλύτερα κτίρια και εγκαταστάσεις όπως: Εργοστάσια, Βιομηχανίες, Νοσοκομεία, Αποθήκες, Εμπορικά Κέντρα κ.α.
Ποιες είναι οι ανάγκες ενός αυτόνομου συστήματος;
Οι ανάγκες κάλυψης -χρήσης σε καθημερινή βάση και σχεδόν για όλες τις ημέρες του χρόνου π. χ. για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών, συνήθως είναι οι εξής : Τηλεόραση, Ψυγείο, καταψύκτης, μικρές ηλεκτρικές συσκευές 3h - 2000w, 5 Λάμπες οικονομίας, κλιματιστικά μηχανήματα έως 2000w 5h καλοκαίρι (5,5-11kWh), ουσιαστικά η παραγωγή ρεύματος σε όλο το χρόνο μπορεί να φτάνει τις 3100kWh η και περισσότερες, έχει δε την δυνατότητα για 2 ημέρες πλήρους αυτονομίας ανεξάρτητα από την ηλιοφάνεια, επιπλέον προβείτε στην προμήθεια μεγαλύτερων συσσωρευτών η περισσότερων πάνελ, θα σας δώσει την δυνατότητα να καλύψετε τυχόν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες.
Τι περιλαμβάνει ένα τέτοιο σύστημα;
- Φωτοβολταϊκά panel
- Συσσωρευτές
- Ρυθμιστή φόρτισης συσσωρευτών
- Μετατροπέα ρεύματος για παροχή ρεύματος στην κατανάλωση
- Έξυπνο διαχειριστή ενέργειας
- Βάσεις στήριξης των panel.
- Ηλεκτρικό πίνακα διανομής.
- Καλωδιώσεις
- Γείωση
Πόσο; μπορεί να σας στοιχήσει ένα αυτόνομο σύστημα.
Ένα αυτόνομο οικιακό σύστημα που έχει την πλήρη δυνατότητα να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας οικίας 80 m² μετά από έρευνα που κάναμε στην αγορά είδαμε ότι θα σας κοστίσει 12.500 € περίπου, δεν περιλαμβάνονται συνήθως τα έξοδα μεταφοράς, τοποθέτησης, εκτελωνισμών και φόρων.
Ποιες είναι οι δυνατότητες ενός αυτόνομου συστήματος;
1. Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε επιφάνεια εδάφους, η στέγης, η ταράτσας.
2. Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει από μικρά έως και πολύ μεγάλα κτίρια και καταναλώσεις.
3. Σε περίπτωση που η ενέργεια από το Φ/Β δεν επαρκεί, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ηλεκτρογεννήτρια πετρελαίου.
4. Διαθέτει επίσης συστοιχίες συσσωρευτών που μπορούν να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί.
5. Το αυτόνομο σύστημα σχεδιάζεται από τους μηχανικούς της εταιρίας κατόπιν μελέτης των αναγκών του κάθε πελάτη, έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου.
6. Η εφαρμογή παραδίδεται ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει μελέτη, εγκατάσταση.
7. Το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παρέχει 100% αυτονομία ανεξάρτητα από το υπάρχον δίκτυο.
8. Είναι απλά στην τοποθέτηση τους και απολύτως αθόρυβα.
9. Δεν παράγουν θερμότητα και δεν χρειάζονται συντήρηση.
10. Έχουν εγγύηση απόδοσης για 25 χρόνια.
11. Χρησιμοποιούνται προϊόντα και υλικά επώνυμα, εγγυημένα και πιστοποιημένα.
12. Για τις δε επαγγελματικές λύσεις, εάν απευθυνθείτε σε κάποια σοβαρή εταιρία, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθείτε ακόμη και την απόδοση του συστήματος σας μέσω ειδικής ιστοσελίδας στην οποία η εταιρία θα σας δώσει πρόσβαση μέσω ειδικού κωδικού. Εκεί υπάρχουν διαθέσιμα πλήθος στατιστικών στοιχείων για το σύστημα σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε πάντα πόση ενέργεια παράγετε, αλλά και να προλαμβάνετε πιθανές δυσλειτουργίες του συστήματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ.
Συνήθως, τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα χωρίς αποθήκευση, δεν διαθέτουν συσσωρευτές οπότε όταν παράγουν ρεύμα το οποίο δεν καταναλώνεται άμεσα από εσάς τους ίδιους χάνεται και στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να παράγουν (νύχτα, μικρή ηλιοφάνεια κ.λ.π.) δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτροδότησης. Για αυτό τον λόγο καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και συσσωρευτές, (μπαταρίες).
Ποια εταιρία να επιλέξετε;
Αξιόπιστες εταιρίες στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αρκετές, εκείνο που θα αναζητήσετε είναι να διαθέτουν ομάδα υποστήριξης και ως εταιρία να φέρει εμπειρία ετών σε ενεργειακές λύσεις καθώς και να διαθέτουν την εμπειρία εγκατάστασης συστημάτων, επίσης να είναι σε θέση να σας προσφέρει ολοκληρωμένες “turn’ key solutions” ενεργειακής εξοικονόμησης και αυτονόμησης.
|