Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα

Ανακαινισης αναπαλαιωση τεχνικά άρθρα. » Παθητική κατασκευή σπιτιού

Περιγραφή

Παθητική κατασκευή σπιτιού
Παθητική κατασκευή σπιτιού

Η έννοια του Παθητικού Σπιτιού συνίσταται σε τέσσερις άξονες. Είναι μία κατασκευή ενεργειακά υπέρ - αποδοτική, παρέχει εξαιρετικές συνθήκες θερμικής άνεσης διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άριστη ποιότητα του εσωτερικού αέρα, είναι οικονομικά προσιτή και ταυτόχρονα ικανοποιεί τα πολύ υψηλά οικολογικά stanards διεθνώς. Το Παθητικό Σπίτι ως έννοια αλλά και ως τρόπος ζωής είναι μία κατασκευαστική αντίληψη, η οποία και κινείται στο φάσμα της Πράσινης Δόμησης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, σαφώς κατά την γνώμη μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανατρεπτική, καθώς βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένους άξονες, προκειμένου να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θέτει δηλαδή σε δεύτερη μοίρα τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που έχουν να κάνουν με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με οικολογικά υλικά, με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, με ορθολογική διαχείριση νερού κ. α., διατηρεί δε ως βασικούς της πυλώνες, την άριστη θερμομονωτική θωράκιση του περιβλήματος του κτιρίου με τον συνδυασμό ενός έξυπνου μηχανικού εξαερισμού.

Γενικότερα αλλά και ειδικότερα το Παθητικό Σπίτι δεν είναι απλά μια κατασκευή χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, είναι κατά την γνώμη μας κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια φιλοσοφία δόμησης, στην οποία η ανάγκη χρήσης καυσίμων όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο είναι από μηδενική έως ελάχιστη. Για το λόγο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και επαναστατική, καθώς έρχεται σε ανοιχτή ρήξη με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας τα σχεδόν, άχρηστες ύλες στον κατασκευαστικό τομέα. Κατ’ αυτόν τρόπο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ¨πονηρά¨ και η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με αυτόν τον τρόπο δόμησης, τα συμπεράσματα δικά σας.

Το παθητικό Σπίτι ουσιαστικά είναι το κτίριο, στο οποίο η απαιτούμενη θέρμανση ή ψύξη μπορεί να παραχθεί μόνο από το νωπό εισερχόμενο αέρα, ο οποίος με τη βοήθεια ενός εναλλάκτη θερμότητας (τις γνωστές πλέον σε όλους μας αντλίες θερμότητας) είτε προθερμαίνεται, είτε προ - ψύχεται χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετος ανακυκλούμενος αέρας. Αυτό συμβαίνει, διότι το σπίτι έχει ήδη ένα απίστευτα ισχυρό θερμομονωτικά περίβλημα, το οποίο ελαχιστοποιεί τις ανάγκες θέρμανσης αλλά και ψύξης.

Οι ανάγκες αυτές, κάλλιστα μπορούν να καλυφθούν με τη χρήση ενός ειδικού συστήματος εξαερισμού, κατάλληλα τοποθετημένου, το οποίο παρέχοντας συνεχώς φρέσκο αέρα, θα αυξάνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα δημιουργώντας ένα υγιέστατο εσωτερικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω επιλογών προκύπτει μία κατασκευή, η οποία εξοικονομεί ενέργεια μέχρι 90% συγκρινόμενη με υφιστάμενα τυπικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης ή περισσότερο από 75% συγκρίνοντας την με μία συμβατική νέα κατασκευή. Και για να γίνει περισσότερο κατανοητή η εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει κτίζοντας κατά το πρότυπο του Παθητικού Σπιτιού, η απαιτούμενη κατανάλωση πετρελαίου είναι μικρότερη του 1,5lt ανά τετραγωνικού το χρόνο.

Προκειμένου να πειστεί κανείς για την αποτελεσματικότητα του προτύπου, δεν έχει παρά να ανατρέξει στα περισσότερα από 20.000 Παθητικά Σπίτια που υπάρχουν σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και των Η.Π.Α.. Σε ό, τι αφορά στο οικονομικό σκέλος ανέγερσης κατοικίας κατά το πρότυπο του Παθητικού Σπιτιού κρύβονται εκπλήξεις σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας. Το επιπλέον κόστος της αρχικής επένδυσης ανέρχεται μόλις στο 5-10% του κόστους κατασκευής μιας συμβατικής κατοικίας και αυτό διότι το ποσό που πρόκειται να δαπανηθεί στην ¨υπερβολική¨ θερμομόνωση του περιβλήματος του κτιρίου και στο αυξημένων απαιτήσεων σύστημα εξαερισμού ισοσκελίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την απουσία ενός ακριβού συστήματος ψύξης – θέρμανσης. Και όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, η αρχική υπέρβαση κόστους της τάξεως του maximum 10%, ελλείψει λειτουργικού κόστους θέρμανσης και ψύξης της κατοικίας, θα αποσβεσθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ιστορικά, αυτή η παραπάνω κατασκευαστική αντίληψη ανακαλύφθηκε εκ νέου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον αναγνωρισμένο Γερμανό φυσικό Βόλφγκανγκ Γκάιστ, ο οποίος την επεξεργάστηκε, τη μελέτησε και το 1991 κατασκεύασε στην πόλη του Darmstast, νοτιο δυτικά της Φρανκφούρτης το πρώτο σύγχρονο Παθητικό Σπίτι.

Λίγο αργότερα, στην προσπάθεια του να αναπτύξει και να γνωστοποιήσει την ύπαρξη του συγκεκριμένου προτύπου κατασκευής, σύστησε το Pasiv Haus Institut, το οποίο έχει παραρτήματα σε πολλές χώρες του κόσμου και είναι ο επίσημος φορέας πιστοποίησης όλων των Παθητικών Κτιρίων διεθνώς.

 

Σύγκριση
 
<< Προηγούμενο  |   Επόμενο >>