Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα

Ανακαινιση κτιρίων ενημερωθειτε σωστα » Ανακαίνιση πόσο θα κοστίσει; δείτε ένα παράδειγμα

Περιγραφή

Ανακαίνιση πόσο θα κοστίσει; δείτε ένα παράδειγμα
Ανακαίνιση πόσο θα κοστίσει; δείτε ένα παράδειγμα

Το κοστολόγιο ανακαίνισης το οποίο παραθέτουμε ως παράδειγμα παρακάτω, αναφέρεται σε διαμέρισμα με χρονολογία κατασκευής το 1970 και με συνολικό εμβαδόν τα 80 τετραγωνικά μέτρα στον 2ο όροφο πολυκατοικίας.

Το άρθρο αυτό συντάχθηκε εκ νέου την 01/05/2013.

Σχεδιασμός ανακαίνισης

 Ο σωστός σχεδιασμός ανακαίνισης αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την αποσαφήνιση της συνολικής δαπάνης του έργου και βέβαια για την ποιότητα του έργου, αφού θα προσδιορίσει τόσο τον όγκο των εργασιών όσο και των υλικών δόμησης και εξοπλισμού, επίσης στην περίπτωση που προχωρήσετε σε μια οργανωμένη από όλες τις απόψεις γενική ανακαίνιση και προβείτε στην ανάθεση του έργου σε ένα οργανωμένο γραφείο που θα προβεί α) σε πλήρη αποτύπωση, β) σε πλήρη σχεδιασμό, γ) σε μηχανολογική και διακοσμητική μελέτη θα έχετε σίγουρα αξιόπιστο τελικό διακοσμητικό ύφος του σπιτιού σας. Αν όμως προχωρήσετε μόνοι σας σιγουρευτείτε τουλάχιστον για δύο τρία θέματα που πρέπει να προσέξετε όπως είναι π. χ. από πού θα έρχεται το φως, ποιοι τοίχοι θα πρέπει να πέσουν και ποια δωμάτια χρειάζονται γενική ανακαίνιση.

Προσοχή: Παράγοντες όπως είναι ο φυσικός φωτισμός και ο αερισμός, η νέα χωροθέτηση με γνώμονα την λειτουργικότητα θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα σε κάθε τέτοιου είδους εγχείρημα.

 

Κατεδαφίσεις – Αποξηλώσεις.

 Οι αποξηλώσεις παλαιού εξοπλισμού και μηχανολογικών εγκαταστάσεων αφορούν Α) Τον εξοπλισμό του μπάνιου, ήτοι: νιπτήρας, λεκάνη, μπανιέρα, παλαιό σώμα θέρμανσης, πλακίδια, σωληνώσεις ύδρευσης – αποχέτευσης κ.α. Β) Τον εξοπλισμό της κουζίνας, ήτοι: επίπλωση, πλακάκια φόντου κουζίνας, σωληνώσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, παλαιές ηλεκτρολογικές γραμμές κ.α. Γ) Τα γκρεμίσματα, εργασίες που δεν αποκλείονται σε μια γενική ανακαίνιση και παρότι δεν αποτελούν πάντα την ακριβότερη εργασία θα πρέπει να υπολογίζουμε την δαπάνη αυτή πάντα ως «οικονομικό περιθώριο» για τα όποια απρόβλεπτα μπορεί να προκύψουν, τι εννοούμε; ο χτίστης – υπεργολάβος συνήθως θα σάς δώσει μια συνολική τιμή για τις κατεδαφίσεις, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η αποκομιδή των άχρηστων υλικών, μαζί με τα μεροκάματα των εργαζομένων τους οποίους θα απασχολήσει, δεν υπολογίζει όμως στο παραπάνω κόστος αυτό την μεταφορά ηλεκτρικών γραμμών η τυχόν μεταφορές σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης εάν πρόκειται για τοιχίο μπάνιου  η κουζίνας. Το κόστος λοιπόν, για το γκρέμισμα δύο τοίχων συνολικού εμβαδού 36 τετραγωνικών μέτρων μαζί με τα μερεμέτια υπολογίστε τα σε δαπάνη της τάξεως των 400,00 €, το κόστος για τις αποξηλώσεις του παραπάνω εξοπλισμού υπολογίστε ότι θα ανέλθει περίπου σε άλλα 400,00 €. Στο κόστος αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η αποκομιδή  των μπαζών σε κάδους.

Προσοχή: Στις κατεδαφίσεις αποξηλώσεις ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά ή και επέκταση των ηλεκτρολογικών γραμμών, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να λάβετε υπ όψιν, το κόστος δε της οποίας δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε αυτό το άρθρο, λόγω τού ότι για να υπολογιστεί θα πρέπει να γνωρίζουμε το είδος των γραμμών οι οποίες έχουν διέλευση από τους τοίχους οι οποίοι θα γκρεμιστούν, ωστόσο παρακάτω θα δείτε οικονομική αναφορά σε εγκαταστάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης καθώς και σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε από τον εργολάβο, τον οποίο θα εμπιστευτείτε, αναλυτική περιγραφή εργασιών με το κόστος υλικών για την ανακαίνιση. Δείτε ακόμη τι πρέπει να προσέξετε ΕΔΩ

 

Χτισίματα – οικοδομικά μερεμέτια.

 

 Οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα έχουν ως συνέπεια αναπόφευκτα μερεμέτια, αυτό όμως το γνωρίζετε, εκείνο που θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψιν σας είναι ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση για το γκρέμισμα τοιχίων θα ΠΡΕΠΕΙ απαραίτητα να έχετε την γνώμη ενός μηχανικού η αρχιτέκτονα. Τώρα, αυτές οι εργασίες μπορεί να σάς κοστίσουν μέχρι και το 15% επί του συνολικού πάντα κόστους της ανακαίνισης. Εφόσον μιλάμε για γενική ανακαίνιση, είναι βέβαιο ότι μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την εσωτερική χωροθέτηση των δωματίων με διαμόρφωση που πιθανόν θα έχει νέα εσωτερικά διαχωριστικά. Οι πιο κοινές μορφές εσωτερικών χωρισμάτων, ειδικότερα σε νέες κατασκευές, γίνονται με τούβλα, το κόστος για το χτίσιμο δύο τοίχων με τούβλα συνολικού εμβαδού 36 τετραγωνικών μέτρων  υπολογίζεται σήμερα με τα υλικά σε 700,00 € περίπου, σε αυτό το κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί και η δαπάνη για επιχρίσματα (σοβατίσματα) το οποίο θα το υπολογίσετε σε 300,00 € ακόμη. Αναφορικά με τα υλικά δόμησης χωρισμάτων υπάρχουν πολλές εναλλακτικές κατασκευές, όπως η χρήση ξηράς δόμησης, η γνωστή σε όλους μας δηλαδή γυψοσανίδα, η οποία στηρίζεται επάνω σε μεταλλικά στηρίγματα - μεταλλικές κατασκευές και το πάχος των τοιχίων αυτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. και. Τελευταία, προτιμάται η χρήση της γυψοσανίδας λόγω των ευέλικτων δυνατοτήτων της, όπως του συνδυασμού πυραντίστασης, ηχομόνωσης αλλά και θερμομόνωσης καθώς και του μειωμένου βάρους της, το κόστος για την κατασκευή δύο τοίχων με διπλή γυψοσανίδα συνολικού εμβαδού 36 τετραγωνικών μέτρων  υπολογίζεται σήμερα με τα υλικά σε 1.100,00 € περίπου και δεν θα χρειαστεί να καταβάλλετε επιπλέον χρήματα για σοβατίσματα. Στα οικοδομικά μερεμέτια συγκαταλέγονται και οι εργασίες αποκατάστασης από τις αποξηλώσεις των εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων (πόρτες), σε ένα κοινό διαμέρισμα έχουμε περίπου 5 εσωτερικά κουφώματα και περίπου 6 κουφώματα αλουμινίου (μπαλκονόπορτες – παράθυρα), θα χρειαστούν σίγουρα και επιπλέον σοβατίσματα στις επιφάνειες όπου αποξηλώθηκαν πλακίδια σε τοίχους μπάνιου και κουζίνας, άρα υπολογίστε ότι για την αποκατάσταση όλων των παραπάνω επιφανειών (μερεμέτια) μαζί με τα υλικά θα σας κοστίσουν ακόμη 800,00 με 1.000,00 ευρώ.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο κάνοντας κλικ ΕΔΩ

 

Σύγκριση
 
<< Προηγούμενο  |   Επόμενο >>