Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα

Αναπαλαιωση κτιριων, ενημερωθείτε σωστά. » Ανακαίνιση, πόσο θα σας κοστίσει;

Περιγραφή

Ανακαίνιση, πόσο θα σας κοστίσει;
Ανακαίνιση, πόσο θα σας κοστίσει;

Η λύση της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών θεωρείται  πολύ προσοδοφόρα λύση από τους ιδιοκτήτες, το τελευταίο κυρίως διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης στην κτηματαγορά. Τη μέθοδο ανακαίνισης – ανακατασκευής σπιτιών ακολουθούν και αυτοί οι οποίοι θα κατασκευάσουν το ακίνητο και έπειτα θα το πουλήσουν, αλλά και αυτοί οι οποίοι το αγοράζουν με λίγα χρήματα και θα το χρησιμοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση, γενικότερα δε και όσοι έχουν ήδη ένα παλαιό ακίνητο το οποίο χρειάζεται απαραιτήτως εργασίες αποκατάστασης και στρέφονται στη λύση ανακατασκευής τού ακινήτου τους.

Το έργο σας σε τεχνικό γραφείο

 Θα σάς στοιχίσει φαινομενικά τουλάχιστον περίπου 10% επιπλέον. Στην περίπτωση κατά την οποία εμπιστευτείτε το έργο σας στην επιχείρηση Δημιουργών Τέχνημα το παραπάνω κόστος θα μπορέσετε να το αποφύγετε γιατί η εταιρεία, λόγω όγκου προμηθειών και συνεχών εργασιών, έχει πάντοτε πιο προσιτές τιμές σε σχέση με αυτές οι οποίες υπάρχουν στην αγορά. Επιπλέον θα αποφύγετε κατασκευαστικές ατέλειες και καθυστερήσεις στην εκτέλεση εργασιών οι οποίες πολλές φορές οδηγούν τον πελάτη αλλά και το ίδιο το έργο σε επιπλέον έξοδα. Να θυμάστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το τελικό κόστος ανακατασκευής μπορεί να υπερβεί σχεδόν το διπλάσιο τού αρχικού προϋπολογισμού όταν θα έχετε συνεργαστεί με μη σωστό επαγγελματία. Άλλες πιθανές  οικονομικές αλλαγές μπορεί να οφείλονται στην αλλαγή σχεδιασμού και επιλογής υλικών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης τού έργου και όχι βέβαια από την αρχική ολοκληρωμένη μελέτη την οποία θα έχει συντάξει ένα τεχνικό γραφείο. Καλό είναι να μη γίνει καμιά επέμβαση στους φέροντες τοίχους, ώστε να αποφευχθούν τα ακριβά έργα και τα μερεμέτια. Για απλές αλλαγές η σχεδίαση μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και σε αυτή την περίπτωση όμως καλό θα ήταν να υπάρχει η γνώμη και η βοήθεια ενός αρχιτέκτονα ή διακοσμητή εσωτερικών χώρων, ο οποίος θα σάς στοιχήσει περίπου 10% έως 15% του συνολικού προϋπολογισμού και θα σάς προστατέψει από υπερχρεώσεις και τεχνικά σφάλματα. Στο τέλος το παραπάνω φαινομενικά κόστος το οποίο θα καταβάλετε θα το έχετε κερδίσει και μάλιστα σε κάποιες των περιπτώσεων πολλαπλάσιο.

Πλεονεκτήματα

 Τεχνική ολοκληρωμένη μελέτη έργου, οικονομική μελέτη ολοκλήρωσης έργου, επίβλεψη εφαρμογής έργου άρα μικρότερη θεωρητικά ανασφάλεια για τον ιδιοκτήτη. Πολλά τεχνικά γραφεία έχουν ικανότερη οικονομική διαπραγματευτική δυνατότητα σε σχέση με τούς ιδιώτες και μπορούν να μειώσουν αρκετά τον τελικό προϋπολογισμό αποπεράτωσης του έργου .

Μειονεκτήματα

 Τα μειονεκτήματα επιλογής τεχνικού γραφείου αφορούν κυρίως την ύπαρξη αυτών σε σχέση με τη διαθέσιμη εμπειρία την οποία έχουν στην αγορά. Δεν υπάρχουν δηλαδή πολλά τεχνικά γραφεία με εμπειρία στις ανακατασκευές κτηρίων. Πολλοί θεωρούν ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες  λόγω τού αντικειμένου τους μπορούν το ίδιο εύκολα να ανακατασκευάσουν κτήρια. Πιστέψτε μας δεν είναι το ίδιο. Στην περίπτωση ανακατασκευής έχουμε να κάνουμε με κάποιο έργο που έχει ήδη κατασκευαστεί πριν πολλά χρόνια. Οι τότε μέθοδοι, οι τότε τακτικές, τα υλικά κατασκευής τα οποία τότε χρησιμοποιούνταν αλλά και άλλες παράμετροι καθορίζουν την όποια τεχνική επέμβαση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σήμερα.

 

Κόστος

  Υπολογίστε περίπου ότι για την γενική ανακατασκευή ενός διαμερίσματος  οι τιμές ολοκληρωμένου έργου ξεκινούν από τα 450,00 € . π.χ. στην περίπτωση κατά την οποία θέλουμε να ανακατασκευάσουμε μία κατοικία με συνολικό εμβαδόν τα 100 τετραγωνικά μέτρα θα χρειαστεί να επενδύσουμε 45.000,00 € περίπου με μέσης η άριστης ποιότητος υλικά εξοπλισμού.

 

Περιλαμβάνονται

  Τα σχέδια (τρισδιάστατα σχέδια, όψεις, κατόψεις).  Όλα τα οικοδομικά υλικά. Όλα τα εργατικά, (τεχνικοί και βοηθοί όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων). Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, (σώματα θέρμανσης, αναλώσιμα εγκατάστασης και ηλεκτρολογικά υλικά). Όλος ο κύριος εσωτερικός εξοπλισμός, (αλουμίνια, κουζίνα, ντουλάπες ιματισμού, εσωτερικές θύρες, θύρα ασφαλείας). Όλος ο βοηθητικός εξοπλισμός (πρίζες, διακόπτες κ.α.).

 

Δεν περιλαμβάνονται

 Άδεια πολεοδομίας, ηλιακός θερμοσίφωνας, Θερμική πρόσοψη.

 

 Το έργο σας σε εργολάβο ή εργολάβους

  Μπορείτε, αν επιθυμείτε, να προσλάβετε εργολάβο για να συντονίσει ή να εκτελέσει συνολικά το έργο ανακατασκευής, έχοντας βέβαια εσείς οι ίδιοι την επιστασία τού έργου. Εκ πρώτης όψεως το εγχείρημα φαντάζει ότι θα σάς διευκολύνει αρκετά από οικονομικής πλευράς και αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξουν προβλήματα. Εννοούμε δε, προβλήματα τα οποία αφορούν ελλιπή εκτίμηση έργου ή γενικά κακό προϋπολογισμό ο οποίος σε συνδυασμό με μη ολοκληρωμένη μελέτη ίσως καταλήξει σε εφιάλτη. Υπάρχει βέβαια πάντοτε και το θέμα ελλιπούς εφαρμογής αλλά καλό είναι να σκεφτόμαστε θετικά και να μην προδικάζουμε γεγονότα. Υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε καλοί και οργανωμένοι τεχνικοί.

Πλεονεκτήματα

 Δυνατότητα επιλογής γνωστών ή συγγενικών προσώπων και ευέλικτη διαπραγμάτευση όσον αφορά την αποπληρωμή τού έργου.

Μειονεκτήματα

 Τα κύρια μειονεκτήματα επιλογής μεμονωμένων τεχνικών  ή ανεξάρτητων εργολάβων, αφορούν κυρίως τις καθυστερήσεις εκτέλεσης, το συντονισμό για την πρόοδο τού έργου καθώς και την αδυναμία ελέγχου ποιότητας εργασίας. Επιπλέον συνήθως θα πρέπει να κάνετε οι ίδιοι το σχεδιαστή, τον αρχιτέκτονα και βέβαια την επίβλεψη πιστότητας των εργασιών.

 

Κόστος

 Αδύνατον να υπολογιστεί, σε αυτό το άρθρο, το κόστος αποπεράτωσης με ανάθεση έργου σε υπεργολάβους ή ανεξάρτητους τεχνικούς. Ενδεικτικά, ανά τετραγωνικό μέτρο, υπολογίστε από 350,00 έως 500,00 ευρώ ή ακόμη και 800,00 ευρώ, αναλόγως τις συμφωνίες τις οποίες θα κλείσετε και από το αν θα σάς σεβαστούν όλοι όσοι εσείς εμπιστευτείτε.

 

Περιλαμβάνονται

 Οι οικοδομικές εργασίες με υλικά. Οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες με τα αναλώσιμα υλικά.  Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, (σώματα θέρμανσης, ηλεκτρολογικά υλικά). Όλος ο κύριος εσωτερικός εξοπλισμός (αλουμίνια, κουζίνα, ντουλάπες ιματισμού, εσωτερικές θύρες, θύρα ασφαλείας).

 

Δεν περιλαμβάνονται

 Τα σχέδια, (τρισδιάστατα σχέδια, όψεις, κατόψεις). Μελέτη και σχεδιασμός έργου. Επίβλεψη έργου. Θερμική πρόσοψη. Οικοδομικά ένσημα, ΕΔΩ

 

Σύγκριση
 
<< Προηγούμενο  |   Επόμενο >>